Stand van zaken

25 jaar Buurtbemiddeling in Nederland

De maand september stond in het teken van 25 jaar buurtbemiddeling in Nederland. Volgens een inschatting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werden in 25 jaar 180.000 conflicten tussen buren gemeld bij buurtbemiddelingsorganisaties. In 7 van de 10 situaties komen buren tot een oplossing voor hun probleem.

In deze maand hebben alle verwijzers een infographic met cijfers en feiten van buurtbemiddeling ontvangen, werden persberichten verzonden en interviews gegeven, werd de succesvolle webinar Socrates op sneakers door Elke Wiss voor alle buurtbemiddelaars meer dan 4700 bekeken en werden 120 coördinatoren verwend met een dag vol workshops, informatie en ontmoeting.

En bij BeterBuren:

– werken er nu 250 goed getrainde vrijwilligers;

– zijn we actief in 11 gemeenten;

– zijn er in 2020 een record aantal van 2440 aanmeldingen voor buurtbemiddeling ontvangen;

Sinds de prille start van BeterBuren in 2004 in twee stadsdelen, tijdens haar uitbreiding naar de gehele stad Amsterdam tot de huidige 11 gemeenten zijn meer dan 21.000 meldingen verwerkt. Met haar 17-jarig bestaan is dit bijna 9% van alle bemiddelingen in Nederland in 25 jaar!

Benchmark 2020

Al 14 jaar verzamelt het CCV jaarlijks de gegevens van alle projecten in Nederland. Uit de benchmark van 2020 bleek dat er landelijk een toename was van het aantal aanmeldingen van 13%. Totaal waren er 20.500 aanmeldingen in Nederland, waarvan 12% door BeterBuren is opgepakt. Vooral de grote steden kenden een toename. Van deze aanmeldingen is zo’n 20% complex; blijft geluidsoverlast de grootste oorzaak van burenoverlast. Inmiddels biedt 85% van de gemeenten buurtbemiddeling aan haar bewoners.

Anne-Marie van Doorn is onze nieuwe collega. Zij neemt het werk van Aileen Croll, coördinator van Oud West en de Baarsjes, over. Eerder heeft zij al ervaring opgedaan als bemiddelaar voor BeterBuren. Haar ervaringen als professioneel mediator neemt ze mee om het team bemiddelaars van Oud West en de Baarsjes goed te kunnen begeleiden en de organisatie te verrijken. Welkom Anne-Marie!