Over ons - Voorbeelden uit de praktijk

Je hoeft het niet alleen te doen

Voor Paul was het een moeilijk gesprek

Hij houdt niet van problemen. Hij bemoeit zich niet met anderen en is het liefst alleen. En hij houdt niet van praten. In ieder geval niet met andere mensen. Daar komen misverstanden van. En meestal is hij dan de dupe.

Paul woont alleen en krijgt één keer per maand zijn begeleider op bezoek. Die helpt hem met zaken waar hij  moeite mee heeft. Meestal gaat dit over de sociale kanten met anderen.

Zijn buurman was aan de deur geweest om te zeggen dat hij last had van zijn gamen. Dat is toevallig een grote hobby van Paul. Maar de buurman zei dat hij ’s nachts stilte wilde en dat hij Paul heel hard hoorde schreeuwen. Paul beloofde zachtjes te doen. En nu waren er ineens twee bemiddelaars bij hem gekomen die zeiden dat zijn buurman nog eens met hem wilde praten, met hen erbij.

De bemiddelaars hebben met Paul de klacht van de buurman besproken. Ze vroegen hem wat hij zelf wilde en hoe hij zo’n gesprek zou kunnen voeren. Paul wilde dit eerst met zijn begeleider bespreken.

Paul sprak af om samen met zijn begeleider deel te nemen aan het bemiddelingsgesprek. De begeleider zou Paul ondersteunen om goed uit zijn woorden te komen. De buurman ging akkoord met de aanwezigheid van de begeleider.

De bemiddelaars zorgden voor een rustige sfeer waarin de buurman zijn klacht kon bespreken en Paul zich veilig genoeg kon voelen en voldoende gehoord werd. In het gesprek werd duidelijk dat Paul moeite had met rekening houden met anderen. Hij heeft al zijn aandacht en energie nodig om alle signalen die binnenkomen zo goed mogelijk te verwerken. De buurman begreep nu wat meer van de situatie en snapte dat de overlast niet zo bedoeld was. Paul merkte dat de buurman nog zo kwaad niet was. De wending naar een oplossing kwam zodra het gesprek veranderde van persoonlijk naar praktisch. Een goede geluidsisolatie zou uitkomst kunnen bieden. Samen met de begeleider spraken de mannen over het aanbrengen van de isolatie in de gamekamer van Paul. De bemiddelaars keken erop toe dat er duidelijke afspraken werden gemaakt, zodat iedereen wist wat er te wachten stond.

Tijdens het nagesprek, enkele weken later, vertelde de buurman dat de isolatie was aangebracht. Inmiddels was de buurman een keer langs geweest bij Paul. Kort, maar met het gevoel dat het zo goed was. Paul vertelde ook over dit bezoek. Hij vond het spannend, bezoek in huis, maar de buurman was aardig en ging snel weer weg. En als er wat was, dan mocht hij bij de buurman aanbellen.