20 jaar buurtbemiddeling in de Zaanstreek

Op 29 september vierde Beterburen Zaanstad-Wormerland haar 20ste verjaardag.

Projectleider Inez De Jaegher en medewerkster Sonja Klopper organiseerden hiervoor een feestelijke bijeenkomst in de oude Koekfabriek van Verkade. Een mooie plek om dit Zaanse feit te vieren.

In 2003 startte buurtbemiddeling met slechts 6 bemiddelaars in de kleurenbuurt in Zaandam. Ze behandelden dat jaar 51 meldingen.
In 2005 werd de uitbreiding naar heel Zaanstad gerealiseerd en in 2009 heeft Wormerland zich aangesloten.

Inmiddels werken er 30 bemiddelaars in de Zaanstreek. De resultaten van de afgelopen jaren laten  zien dat er rond de 400 aanmeldingen per jaar zijn en het slagingspercentage tussen de 65% en 78% ligt.

Zoals het Noord Hollands Dagblad meldt: “Beter Buren bestaat twintig jaar en is harder nodig dan ooit: Privacy en geen contact liggen dicht bij elkaar.” https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220929_76442717?utm_source=google&utm_medium=organic

Inez: “In de afgelopen jaren hebben we kunnen zien dat buren steeds meer op zichzelf zijn. De Coronaperiode heeft niet bijgedragen aan meer samenhang, buren waren nog meer op zichzelf en stoorden zich sneller omdat ze de hele dag thuis waren. Hedendaags blijkt dat elkaar aanspreken lastig blijft, zeker op het moment dat we elkaar niet kennen. Door bemiddeling ontstaat er toch vaak een “dat wist ik niet van jou”- moment, waardoor buren toch weer met elkaar in gesprek raken”.  

In de lokale digitale nieuwssite de Orkaan vertelt Inez onder andere over de toegenomen heftigheid van de zaken. “Conflicten ontstaan doordat mensen hun kwetsbaarheid niet willen tonen. Ze zetten hun hakken in het zand: je denkt toch niet dat ik me laat kennen.” https://www.deorkaan.nl/beterburen-twintig-jaar-bemiddelen-in-burenruzies/

Maar ze merkt ook een grote bereidheid onder de buren om met de hulp van buurtbemiddelaars met elkaar de burenoverlast te willen bespreken. En met een slagingspercentage van 78% in 2021 is men er duidelijk goed mee geholpen.

Terug naar het feest

Een keur aan sprekers met boeiende verhalen wisten het grote aantal meevierders te onderhouden. Directeur Bente London van BeterBuren sprak over de conflictvaardige stad, een aanpak waarbij meteen de vraag aan de netwerkpartners gesteld werd om mee te denken over gezamenlijke inzet. vervolgens vertelde burgemeester Jan Hamming over het belang van buurtbemiddeling die in zijn stad tot mooie resultaten leidt. Prachtige verhalen van bemiddelaar René de Leeuw leidde tot veel herkenning bij de toehoorders. John van Nimwegen, directeur van wooncorporatie WormerWonen sloot af met positieve ervaringen die zij merken bij de inzet van buurtbemiddeling voor hun huurders. Alles werd op ludieke wijze door de dagvoorzitter Jeroen Paul Nijmeijer geïntroduceerd aan elkaar verbonden.

Voor de bemiddelaars werd het feest afgesloten met een welverdiend diner. De bemiddelaars zijn de kern van buurtbemiddeling en het goud van de organisatie. Door 20 jaar onbezoldigde inzet kunnen wij enorm trots zijn op onze bemiddelaars!