Stand van zaken

Jaarverslag 2021

Nieuwsgierig naar wat BeterBuren en de 248 bemiddelaars in 2021 bereikt hebben? Lees dan hier ons jaarverslag of bekijk de samenvatting.

Goed idee Aalsmeer: Pop-up Buurtwoning. Samen met Politieteam Aalsmeer, Eigen Haard, Participe Amstelland, Huurdervereniging Aalsmeer Kudelstaart, Buurtwerk, de gemeente Aalsmeer en de wijkBoa’s maakt BeterBuren-regio Amstelland deel uit van de vaste gebruikers van de Pop-up Buurtwoning.

Initiatiefnemers Jeroen Schipper (wijkagent) en Jaron de Groen (Eigen Haard) hebben de drempel naar de genoemde diensten voor de inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart  verlaagd. Tijdelijke leegstaande woning van Eigen Haard worden als contact- en gebruiksruimte in de wijk ingezet. De bedoeling is dat de pop-up buurtwoning om de 6 weken weer verplaatst naar een andere wijk. Op deze manier hebben de aangesloten partners een kantoor op locatie waar gebruik van gemaakt kan worden. Voor BeterBuren betekent dit een mooie en gratis (!) bemiddelingsruimte in Aalsmeer. Lees meer over dit praktische en mooie initiatief via deze link:

https://www.meerbode.nl/news_am/am51-2021.pdf

Wat zegt u? Tolken gestart. In november 2021 hebben 5 inwoners van ons werkgebied zich aangemeld om deel te nemen aan de training ‘Tolken binnen Buurtbemiddeling’. Allen zijn native speakers met Nederlands als tweede taal. Met deze tolken kunnen wij nog beter bemiddelingen organiseren voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. De tolken vertalen van en naar Arabisch, Tigrinya en Turks. Net als onze bemiddelaars doen zij dit werk op onbezoldigde basis.

Wij zijn nog op zoek naar mensen die Koerdisch, Dari of Pasjtoe (Afghanistan) en Farsi (Iran) spreken en ook tolk willen worden bij BeterBuren. Voor informatie neem contact op met marloes.slagter@beterburen.nl of jeanine.dekoster@beterburen.nl

Samenwerking met gemeente Oostzaan verlengd. In 2019 zijn de gemeente Oostzaan en BeterBuren een pilot buurtbemiddeling gestart. Na twee jaar is deze pilot omgezet naar een contract voor opnieuw 2 jaar.

Hiermee heeft gemeente Oostzaan een vaste plek gekregen binnen ons werkgebied. Gezamenlijk blijven we er aan werken om buurtbemiddeling verder te laten groeien in deze gemeente om zo veel mogelijk inwoners met burenoverlast te helpen middels buurtbemiddeling.

Ook particuliere verhuurders betalen mee. Iedere bewoner in het werkgebied van BeterBuren kan een bemiddeling aanvragen. De gemeenten en wooncorporaties bieden hiervoor subsidies die ons werk mogelijk maken. Want zoals alles in het leven: voor niets gaat de zon op. Ook al zijn onze bemiddelaars vrijwilligers,  dat maakt buurtbemiddeling nog niet gratis. Om alles goed te organiseren, ondersteunen en werkbaar te houden weet BeterBuren dit met haar middelen steeds weer te regelen. Om de stroom van aanvragen in Amsterdam aan te kunnen, zijn extra bijdrages nodig. Dit wordt ook gezien door enkele particulier verhuurders. Immers, ook hun bewoners maken gebruik van BeterBuren. Vesteda, Libra International en AHAM  dragen financieel bij aan de uitvoering van buurtbemiddeling en vinden leefbaarheid in de stad belangrijk.

Wilt u ons goede werk ook ondersteunen, dan kunt u ons o.a. ondersteunen met een donatie: doneer hier of deel