Vaak horen we de opmerking dat de buren maar op een hutje op de hei moeten gaan wonen. Daar kunnen de buren prima hun gang gaan zonder de omgeving te storen. Helaas zijn de hutjes op de hei zeldzaam.
Buur 1 had geen hutje op de hei, maar wel een tuin. Hier had hij jaren geleden een heg op de erfgrens geplant. Deze was inmiddels uitgegroeid tot grote hoogte. Hij genoot van de privacy die dit gaf.
Zijn buren, echtpaar Buur 2, keken vanuit hun huis recht tegen de heg aan. Het voelde beklemmend aan. En het middagzonnetje verdween veel te vroeg achter de heg waardoor een groot deel van hun tuin in een forse schaduw lag.
Dit is het probleem –deel 1-
De burenrelatie was meteen na aankomst van het echtpaar, zo’n 3 jaar geleden, slecht te noemen. Buur 1 had graag het perceel zelf gekocht. Maar de prijs werd opgedreven waardoor hij achter het net viste.
En nu waren er “een stelletje woke-types uit de grote stad gekomen die overal over klagen.”, aldus Buur 1. “Ze kwamen meteen aan met klachten over de heg en allerlei papieren vol juridische teksten. Ze wisten toch waar ze naast kwamen wonen? Die heg staat daar al jaren. Nooit last mee gehad. Maar nee, zij willen hier de boel naar hun hand zetten. Met dat geld hadden ze beter een hutje….” enzovoort.
En dit is het probleem –deel 2-
“Nou nee, zo zit het niet.” De Buren 2 vertellen hun verhaal. “We woonden er nog niet eens en hij begon al met allerlei vragen over wat we hier van plan waren en hoe wij ons hier moesten gedragen. We begonnen bijna spijt te krijgen dat we dit huis gekocht hadden. Pas toen we vaker bij de verbouwing aanwezig waren, zagen we hoeveel impact die hoge heg had op het zonlicht. Als het gesnoeid wordt tot twee meter scheelt het al enorm. Dan krijgt een groot deel van onze tuin en de eetkamer weer zonlicht.”
Een kans voor buurtbemiddeling. Daar gingen de buren na bedenktijd mee akkoord.
Bij buurtbemiddeling is het doel niet waarheidsvinding, wel verbetering van de onderlinge communicatie en burenrelatie
Dus geen lintmeter en wettelijke kaders, maar luisteren en gemeenschappelijkheden uitlichten tussen de buren.
Nogal onwennig merkten de buren op dat de zaak vanuit deze hoek belicht werd. De neutrale, ondersteunende begeleiding van de bemiddelaars gaf ruimte om nu wat meer over elkaars motieven en de invloed van de hele situatie op eenieder te horen. Langzamerhand opende dit deuren die nog niet eerder ontdekt waren.
Buur 1 ving een glimp op van zijn buren die helemaal niet zo “woke” waren, maar hardwerkende jonge mensen die samen een leven aan het opbouwen waren. En de Buren 2 zagen voor het eerst een buurman die niet alleen maar aanviel, maar de wereld onherroepelijk zag veranderen .
Van ruzie naar gesprek
Het werd een weg van een hoge heg terug naar de menselijke maat. Dat maakte het gesprek hanteerbaar. Het bood mogelijkheden tot andere oplossingen die praktischer waren dan het hutje op de hei.
Ze kwamen er uiteindelijk samen uit. De basis voor wederzijds begrip en respect was gelegd.
Een half jaar later was de heg tot 2 meter ingekort. De privacy voor Buur 1 was behouden en de Buren 2 konden genieten van meer zon.