Verhaal uit de praktijk

Daar pluk je de vruchten van

De buren hadden jarenlang een leuk contact. De kinderen groeiden samen op en verjaardagen werden gezamenlijk gevierd. Nu de kinderen het huis uit zijn, wilde Tina haar tuin veranderen van een jongerenontmoetingsplek naar haar eigen priv├ęparadijsje. Gras en tegels gingen eruit en bloeiende struiken en vruchtenboompjes werden geplant. Een kijktuin waar ze vol van kon genieten. Niks aan de hand en iedereen blij, toch?

Dit veranderde naarmate het groen steeds meer groeide. De struiken werden volle bossen, de bomen werden hoger en breder. Buurvrouw Ilonka zag met lede ogen aan hoe het zonnetje minder in haar tuin scheen en haar strakke tuininrichting steeds vaker door boomafval bedekt werd. Hoe kon ze met haar groeiende irritatie haar buurvrouw zonder ruzie duidelijk maken dat zij deze situatie vervelend vond? Een vriendelijk doch duidelijk gesprekje had alleen maar tot snauwen van Tina geleid. En wat de bemiddellaars van die reactie wel niet vonden?

Want na even googlen was Ilonka bij BeterBuren terecht gekomen. En nu waren er twee bemiddelaars op bezoek om die bemiddeling op te zetten. Dat haar belangen en wensen zo achteloos opzij waren geschoven door iemand met wie ze toch een leuk verleden had gehad, deed haar nog meer pijn dan de bomen waar ze last van had. Dit had ze niet zien aankomen. Tina was intens verdrietig over de onverwachte aanval van Ilonka. Ze kwam ineens aan met beschuldigingen en kreeg nauwelijks de tijd om een goede reactie te geven. Zo kende ze Ilonka niet. Nu durfde ze nauwelijks nog met haar praten. En dat na al die jaren een prettige relatie met elkaar.

In de vergaderruimte van het buurthuis kwamen ze bij elkaar. Ilonka voelde zich beledigd en afgewezen en Tina was onzeker en op haar hoede. Het was al snel duidelijk dat beiden, voordat bomen en tuinen besproken zouden worden, eerst hun relatie onder de loep wilden nemen. Het gevoel van afwijzing was bij de buren groot. De bemiddelaars lieten hen dit aan elkaar uitleggen en beschrijven. Hun wens om weer prettig met elkaar om te kunnen gaan werd uitgesproken.

Maar ja, die bomen waren er nog. Daar moest wat mee gebeuren. Zodat duidelijk werd dat iedereen ook echt de oude relatie wilde herstellen. Tina gaf toe dat de boel flink aan het uitgroeien was. En dat het niet makkelijk is om goed te snoeien. Ilonka vond dat haar probleem en dat zij dat toch moest oplossen. Een gesprek over de mogelijkheden en bezwaren van het snoeien volgde. Met wat bijsturing van de bemiddelaars kwamen de dames tot een compromis.

Maar een win-win-situatie is altijd leuker. En die kwam toen Tina aangaf dat de appels en kersen rijp waren om geplukt te worden. Met hun teruggewonnen vertrouwen en vriendschap werd meteen de afspraak gemaakt om dit samen te doen en de opbrengst te delen.

Geen vruchteloze bemiddeling dus.