Groepsbemiddeling leidt tot mooie resultaten

Als een groep bewoners, zoals bijvoorbeeld in een portiek, aan een plantsoen of rondom een pleintje, buurtbemiddeling aanvragen, spreken we over groepsbemiddeling.

Zo’n bemiddeling met meerdere personen vraagt om een eigen aanpak. Alle deelnemers hebben hun eigen plek en verhaal, inbreng en persoonlijk belangen. Er zijn mensen die emotioneel zeer betrokken zijn, maar er zijn ook mensen die meer op afstand van het probleem staan. Door deze verschillende posities en inzichten op de juiste manier in te zetten, kan een groep bewoners geleid worden naar een eigen positieve en oplossende route. Met de hulp van de groepsbemiddelaars kunnen bewoners elkaar ondersteunen en helpen naar afspraken.

BeterBuren heeft twaalf goed opgeleide groepsbemiddelaars die dergelijke gesprekken kunnen begeleiden. Margriet is daar één van. Zij bemiddelt alweer vijf jaar bij BeterBuren. Graag vertelt zij over het werken met groepen mensen en de inzet die daarbij gevraagd wordt.

Fascinatie

Ik blijf de groepsdynamiek fascinerend vinden. Hoe verhouden de buren zich tot elkaar, waar zitten de “bondjes”, wat zijn de verschillende belangen, hoe krijgen we iedereen te spreken, hebben we iedereen aan tafel, hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich gehoord voelt? Voor welke strategie kiezen we en nog leuker voor welke werkvorm? Want als je een groep mensen in een zaaltje zet, dan ben je er nog niet.  Het is vrij naïef om te denken dat als je iedereen 2 minuten het woord geeft, dat ze dan vanzelf wel tot een oplossing komen. Het is keihard werken, maar zo gaaf als ze met een plan de deur uit gaan.

Resultaten

De resultaten van groepsbemiddelingen zijn erg positief, vergis je niet in de positieve kracht van een groep. Mensen zijn sociale wezens. Het is in het begin hard werken voor de groepsbemiddelaars, omdat er meer buren bij betrokken zijn dan bij een “gewone” bemiddeling. Hierdoor gaan er dus meer voorgesprekken aan het groepsgesprek vooraf en tijdens die gesprekken moeten we veel meer in beweging brengen. Maar op een gegeven moment beseft men dat zij zelf de sleutel tot de oplossing in handen hebben. Over het algemeen zijn de deelnemers bijzonder gemotiveerd om naar een oplossing te werken en dat zie je in de positieve resultaten terug.

Samenwerking

Geen zaak is hetzelfde. Bedenk van tevoren een aanvalsplan, wees flexibel en creatief, neem een ander pad als dat nodig is. Klinkt gek, maar hoe beter je je voorbereid, hoe bewuster je van je plan afstapt en je wellicht een slimmere keuze maakt samen met je co-bemiddelaar. Los daarvan en net zo belangrijk: verdiep je in je co-bemiddelaar. Waar vullen jullie elkaar aan, wanneer laat je de ander shinen en wanneer pak jij het voortouw? Evalueer in de kroeg, dat is sowieso een goede plek om te evalueren. Geef elkaar feedback op een positieve manier en leer van elkaar. Maar bovenal: geniet van het gebeuren voor je neus!